B Otomatik Otomatik vites ehliyeti 01 Ocak 2016 tarihinde yönetmeliğe girmiştir.
Otomatik vitesle, manuel vites arasındaki fark şanzımanın, otomobil kullanıcısı yerine vites değiştiren vites kutusu işlevi görmesidir. Kullanımı manuel araca göre daha kolay ve konforlu olan, kullanıcısına sürüş keyfi sağlayan otomatik vitesli araçların rampa ve yokuşlarda geriye kaçma ihtimali yoktur. Kullanıcısına kolay manevra yaptırır. İkinci elde de daha hızlı alıcı bulur.
Otomatik vites ve manuel vitesin yakıt kullanımı meselesi de her zaman tartışmalı konulardan biridir. Uzun yıllardan bu yana düz vites otomobillerin ekonomik açıdan otomatik vitesin bir adım önünde olduğu biliniyordu. Bu da otomatik vitesli araçların çalışma ya da devir değiştirme esnasında çok daha yüksek oranda motor gücüne gereksinimi olmasına bağlanıyordu. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle mühendislik de gelişti ve piyasada, manuel otomobilden daha az yakan otomatik vitesli araçlar satılmaya başlandı. Dolayısıyla artık yakıt tüketimi, aracın yalnızca otomatik ya da manuel olmasıyla değil, motor özellikleriyle de doğrudan ilintili.
Dünyanın birçok noktasında uzun yıllardan bu yana otomatik vitesli araç kullanıcılarına yönelik ehliyet sınavları yapılıyor ve ehliyet veriliyordu. Türkiye’de de 1 Ocak 2016 senesinde yürürlüğe giren uygulama ile otomatik vites ehliyeti verilmeye başladı. Otomatik Ehliyet Belgesi bütün ehliyet sınıfları için geçerli bir belge. Ancak kullanıcı adayının ilk olarak sürücü kursunda bu sertifikaya göre eğitim alması gerekiyor. Yani otomatik şanzımanlı araçlara göre verilen eğitimlere katılacak sürücü daha sonra sınavı geçmek kaydıyla bu ehliyete sahip olabiliyor. İlaveten, Otomatik Ehliyet Belgesi alan sürücünün belgesinde yalnızca otomatik otomobil kullanabileceği hükmü bulunuyor. Eğer söz konusu sürücü manuel vitesli otomobil kullanmak isterse bunun için tekrardan bir eğitim alması gerekiyor. Ancak bu eğitim bir önceki eğitimin yarısı kadar bir zaman dilimini kapsıyor.
Büyük şehirlerin tümünde trafik yoğunluğunun günden güne artması ile birlikte piyasada da bu otomobillerin sayısı son yıllarda hızla arttı. Yeni ehliyet alacak bir kullanıcı artık otomatik mi manuel mi sorusunu değerlendirerek gerekli eğitimi alırken uzun yıllardan bu yana araç kullanan tecrübeli sürücüler hala manuel vitesli araçları tercih ediyor. Onlara göre manuel araçların sürüş keyfi ve araç hakimiyetinin kendilerinde olması önemli bir mevzu. Ancak şehir trafiğine yeni adım atacak deneyimsiz sürücüler için otomatik vitesli araç hem sürüş kolaylığı hem de konforu açısından vazgeçilmez bir tercih.